این روزها صنایع با تغییرات چشمگیری همراه بوده اند و روز به روز ابزار آلات جدیدی برای در این زمینه تولید و استفاده می شوند. یکی از بخش های مهم در صنعت سیستم های برودتی هستند که از آن ها استفاده های فراوانی می شود و وظیفه اصلی آن ها خنک سازی و سرمایش است. این سیستم ها از مجموعه ای از قطعات و تجهیزات برودتی تشکیل شده اند که هر کدام از آن ها نیز کارایی و استفاده خاصی در سیستم دارند و در قسمتی از سیستم فعالیت می کنند. به عبارت دیگر می توان گفت این تجهیزات در کنار هم سیستم های برودتی را تشکیل می دهند و انواع مختلفی نیز دارند. هدف از این مقاله آشنایی هر چه بهتر و بیشتر شما با این تجهیزات برودتی و کارکردهای مختلف هر کدام است. برای آشنایی با این قطعات تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

منظور از سیکل تبرید تراکمی چیست؟

برای آشنایی بهتر با مفهوم سیکل تبرید تراکمی بهتر است ابتدا این عبارت را به صورت کلمه به کلمه برای شما تعریف کنیم تا در نهایت به یک جمع بندی از آن دست پیدا کنیم.

  • سیکل: مفهوم سیکل در این عبارت انجام یک چرخه فعالیت به صورت کامل و همچنین تکرار کردن آن به صورت مداوم است. در این چرخه یا سیکل ، ماده مبرد در یک مسیر مشخص شده در سیستم به صورت مداوم و مرتب رفت و آمد می کند و باعث می شود تا از این طریق گرما از یک محیط به محیط دیگر منتقل شود.
  • تبرید: کلمه تبرید به معنای خنک کردن یا همان سردسازی است و به عبارت دیگر به فرایندی گفته می شود که در سیکل های تبرید انجام می شود. به طور کلی می توان گفت که هدف از طراحی کردن این چرخه ها خنک سازی یک محیط است که این محیط می تواند هر فضای کوچک یا بزرگی باشد. به همین دلیل سیالی که در این چرخه جریان پیدا می کند ، ماده مبرد نامیده می شود ؛ زیرا وظیفه دارد که عمل خنک سازی یا همان تبرید را انجام دهد.
  • تراکمی: منظور از کلمه تراکمی همان فشرده سازی و متراکم کردن ماده مبرد است. این متراکم کردن با استفاده از تجهیزاتی به نام کمپرسور انجام می شود و در نهایت با استفاده از همین تراکم انرژی جنبشی مورد نیاز برای به گردش در آمدن ماده مبرد در این چرخه فراهم می شود.

با توجه به این تعاریف می توان گفت که منظور از عبارت سیکل تبرید تراکمی، چرخه ای مداوم و پی در پی است که در آن یک ماده مبرد در طی فرآیندی خنک می شود و از آن برای خنک کردن و سرمایش محیط یا یک دستگاه بزرگ صنعتی استفاده می شود. این چرخه مداوم تکرار می شود تا عمل سرمایش نیز ادامه پیدا کند.

اهمیت استفاده از تجهیزات برودتی

همان طور که در ابتدا نیز اشاره شد تجهیزات برودتی دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام از آن ها نیز در سیستم برودتی کار خاصی را انجام می دهند. هر کدام از این تجهیزات در جایگاه خود دارای اهمیت هستند و نمی توان هیچ کدام از آن ها را از سیستم های سرمایشی حذف کرد ، زیرا نبود هر کدام می تواند باعث ایجاد اختلال در کار اساسی سیستم یعنی خنک سازی شود. در ادامه نیز به معرفی انواع این تجهیزات و کارکردهای هر کدام در سیستم می پردازیم.

انواع تجهیزات برودتی

در این بخش قصد داریم شما را با انواع تجهیزات به کار رفته در سیستم های برودتی آشنا کنیم. این تجهیزات عبارتند از :

کمپرسور

یکی از مهم ترین قسمت های سیکل تبرید و سیستم های سرمایشی ، کمپرسور است که وظیفه دارد ماده مبرد را متراکم کرده و فشار آن را افزایش دهد. برای نیروی محرکه این دستگاه می توان از موتورهای الکتریکی ، موتورهای احتراق داخلی ، توربین و … استفاده کرد که معمولا برای این منظور از موتورهای الکتریکی استفاده می شود.

این کمپرسورها نیز دارای انواع گوناگونی هستند که چند مورد از مهم ترین آن ها عبارتند از :

  • کمپرسورهای پیستونی: این نوع کمپرسورها که به آن ها رفت و برگشتی نیز گفته می شود می توانند همزمان با رفت و برگشت ، مکش و دهش را انجام دهند. در این کمپرسور حرکت پیستون با استفاده از حرکت دورانی موتور و با استفاده از یک میل لنگ انجام می شود. این نوع کمپرسورها نیز خود دارای انواع مختلف دیگری هستند.
  • کمپرسورهای اسکرو: کمپرسورهای اسکرو دارای دو عضو دوار هستند که از آن ها برای متراکم کردن و بالا بردن دما و فشار حجم زیادی از گاز استفاده می شود. این نوع از کمپرسورها بر اساس تعداد مارپیچ تقسیم بندی می شوند.
  • کمپرسورهای اسکرال: در مقایسه با نوع قبلی از این کمپرسورها برای بالا بردن دما و فشار حجم بالاتری از گاز استفاده می شود و این کار نیز با استفاده از دو مارپیچ حلزونی ثابت و دوار انجام می شود. این نوع کمپرسور نیز بر اساس سرعتی که دارد به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می شود.

اواپراتور

یکی دیگر از تجهیزات سیستم سرمایشی اواپراتور نام دارد که ماده مبرد در دمایی پایین تر از دمای محیط وارد آن می شود و با استفاده از جذب کردن گرما تبخیر شده و می تواند باعث خنک سازی آب یا هوا شود. از این وسیله می توان برای خنک کردن هوا ، آب یا هر نوع گاز یا مایع دیگری استفاده کرد.

اواپراتورها نیز دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از :

اواپراتور
  • اواپراتورهای لوله ای: این نوع اواپراتور از لوله هایی از جنس فولاد یا مس ساخته شده است. از لوله های فولادی در اواپراتورهای بزرگ و آن هایی که با آمونیاک کار می کنند ، استفاده می شود و لوله های مسی نیز برای اواپراتورهای کوچک که با مبردهایی از ترکیبات کلور فلور کار می کنند ، استفاده می شود. این نوع اواپراتورها از نظر طرح و شکل نیز انواع مختلفی دارند.
  • اواپراتورهای صفحه ای: اواپراتورهای صفحه ای دارای انواع گوناگونی هستند. در برخی از نمونه های آن ها دو صفحه فلزی وجود دارد که دارای شیارهای برای عبور مبرد هستند. از این نوع اواپراتورها به دلیل اقتصادی بودن ، شکل گیری راحت و تمیز شدن راحت در یخچال و فریزرهای خانگی استفاده می شود. نوع دیگر این اواپراتورها دارای لوله ای بین دو صفحه فلزی است و این صفحات در انتها به هم جوش می خورند.
  • اواپراتورهای پره دار: در این نوع اواپراتورها برای افزایش دادن سطح خارجی و بهبود عملکرد خنک کردن هوا از پره هایی به عنوان یک سطح ثانویه برای جذب حرارت روی لوله ها استفاده می شود.

شما می توانید برای دریافت راهنمایی و مشاوره در زمینه آشنایی با قطعات و تجهیزات برودتی و مجهز کردن سیستم های برودتی به تجهیزات مناسب و همچنین خرید انواع مختلف قطعات و تجهیزات برودتی با شماره 09129552236 در تماس باشید.

شیر انبساط یا اکسپنشن ولو

شیر انبساط

شیرهای انبساط یکی دیگر از تجهیزات برودتی مهم هستند که نقش مهمی در افت فشار ماده مبرد و تنظیم کردن میزان ماده عبوری از سیستم را بر عهده دارند. در واقع این تجهیزات در سیکل تبرید جایی بین کندانسور و اواپراتور قرار داده می شوند تا بتوانند بر فرایند عبور ماده مبرد نظارت کنند. شیرهای انبساط نیز دارای انواع مختلفی هستند از جمله : لوله مویین ، شیرهای انبساط ترموستاتیکی یا حرارتی ، شیرهای انبساط الکترونیکی یا برقی و شیرهای انبساط اتوماتیک یا فشار ثابت. هر کدام از این نمونه ها نیز در موارد و وسایل خاصی کاربرد دارد و دارای تفاوت هایی در ویژگی های خود هستند.

کندانسور

کندانسور یکی از تجهیزات برودتی است که نوعی مبدل حرارتی محسوب می شود که در آن گاز مبرد داغ با دادن گرمای اضافی خود به یک سیال دیگر مانند : هوا یا آب تقطیر می شود و به مایعی با درجه حرارت کم تبدیل می شود.

کندانسور

کندانسورها نیز دارای انواع زیر هستند :

  • کندانسورهای آبی: در این نوع کندانسورها بعد از این که حرارت سیال داغ با استفاده از آب گرفته شد ، به برج خنک کننده ارسال می شود تا در آن جا مجددا خنک شده و دوباره به کندانسور برگردد تا به این ترتیب سیکل کاری برای خنک سازی به طور مداوم تکرار شود.
  • کندانسورهای هوایی: در این نوع کندانسور فن هوا را از روی کویل ها عبور می دهد و آن را خنک می کند تا به این ترتیب سیال درون کویل حرارت خود را از دست بدهد. در این نمونه بر خلاف نوع آبی به برج های خنک کننده احتیاجی نیست و هوای عبور داده شده از روی لوله ها حرارت را از سیال داغ می گیرد و آن را به هوای اتمسفر منتقل می کند. این کندانسور بر خلاف نوع آبی و تبخیری خطر رسوب و زنگ زدگی تجهیزات را ندارد.
  • کندانسورهای تبخیری: کندانسورهای تبخیری در واقع ترکیبی از دو نمونه بالا و قسمتی از برج خنک کننده هستند. در این کندانسورها سیال با درجه حرارت بالا درون لوله ها جریان پیدا می کند و با استفاده از آبی که روی لوله ها پاشیده می شود ، تقطیر می شود. در نهایت نیز با استفاده از یک فن خنک می شود. کندانسورهای آبی و هوایی نسبت به نوع تبخیری کاربرد بیشتری دارند.

فیلتر درایر

فیلتر درایر

یکی دیگر از تجهیزات برودتی فیلتر درایر است که از فیلتر آن به منظور جمع کردن مواد جامد و از درایر آن نیز برای حذف کردن رطوبت استفاده می شود. این قطعات در سایزهای گوناگونی وجود دارند.

سایت گلاس

سایت گلاس

سایت گلاس ها در مسیر خط لوله و برخی نقاط خاص نصب می شوند تا بتوانند کیفیت و میزان مایع درون خط لوله را بررسی و اندازه گیری کنند. در این دستگاه ماده ای وجود دارد که می تواند وجود رطوبت را نشان دهد و سبز رنگ بودن آن به معنی عدم وجود رطوبت و قرمز رنگ شدن آن به این معنی است که در خط لوله رطوبت وجود دارد. با استفاده از این قطعه می توان ماده مبردی را که در خط لوله جریان دارد مشاهده کرد و از هر گونه مشکل در رابطه با آن اطلاع پیدا کرد.

لرزه گیر

لرزه گیر

یکی دیگر از تجهیزاتی که روی خطوط لوله نصب می شود و باعث جلوگیری از انتقال لرزش های کمپرسور به کل خط لوله می شود ، لرزه گیر نام دارد. این قطعه را روی مسیر ورودی و خروجی گاز کمپرسور نصب می کنند و این امکان را فراهم می کند تا در خط لوله شکستگی و آلودگی صوتی ایجاد نشود.

اویل سپراتور

اویل سپراتور

این قطعه در سیستم های برودتی بعد از کمپرسور قرار داده می شود و وظیفه دارد ماده مبرد را از مخلوط گاز و روغن جدا کند. در اویل سپراتور مخلوطی از گاز و روغن با فشار و دمای بالا وارد می شود و ماده مبرد که در این جا به صورت گاز است به راحتی از آن جدا می شود و به طرف کنداسور فرستاده می شود. سپس روغن در اویل سپراتور باقی می ماند تا زمانی که به میزان مشخصی رسید دوباره به کمپرسور منتقل شود.

ترموستات

ترموستات

یکی از تجهیزات و قطعات کنترلی در سیستم های برودتی که به شما اجازه می دهد تا بتوانید دمای محیط و دیگر تجهیزات را مورد کنترل و بررسی قرار دهید ، ترموستات ها هستند. ترموستات ها می توانند بر اساس محدوده دمایی که برای آن ها مشخص می کنید دستور روشن و خاموش را برای تجهیزات سردخانه صادر کنند تا از این طریق بتوانند دمای محیط را در محدوده ثابت و مشخصی نگه دارند.

مواردی که در بالا بیان شد تنها بخشی از قطعات و تجهیزات برودتی مورد استفاده در سیستم هستند و این قطعات بسیار گسترده هستند. اما در این قسمت سعی شد تعدادی از مهم ترین این تجهیزات را برای آشنایی بهتر شما معرفی کنیم.

معیارهای لازم برای انتخاب تجهیزات برودتی

برای انتخاب کردن قطعات و تجهیزات برودتی مورد استفاده در سیستم های سرمایشی باید به نکات مختلفی توجه کرد و انتخاب آن ها بر اساس دما و نوع عملکرد هر سیستم سرمایشی یا سردخانه متفاوت است. برای داشتن انتخاب صحیح و اصولی در رابطه با تجهیزات برودتی بهتر است ابتدا با متخصصان و کارشناسان با تجربه در این زمینه مشورت کرد و از تجربیات آن ها برای داشتن انتخابی بهتر استفاده کرد. به بیانی ساده تر تجهیزاتی که برای سردخانه های زیر صفر انتخاب می شوند با تجهیزاتی که برای سردخانه های بالای صفر انتخاب می شوند کاملا متفاوت هستند. همچنین تجهیزات مورد استفاده در سردخانه های فریونی نیز با تجهیزات سردخانه های آمونیاکی فرق دارند. به همین جهت و به خاطر وجود جزئیات زیاد در انتخاب این تجهیزات توصیه می شود که این کار به یک متخصص واگذار شود.

قیمت تجهیزات برودتی

همان طور که مشاهده کردید تجهیزات برودتی دارای تنوع و گستردگی زیادی هستند و هر کدام از انواع آن ها نیز دارای نمونه های مختلفی است. به همین جهت نمی توان قیمت ثابت و مشخصی برای این تجهیزات بیان کرد. همچنین از جمله عوامل دیگری که می توانند روی قیمت نهایی این محصولات تاثیر بگذارند می توان به : کیفیت تجهیزات برودتی ، اصالت محصول ، برند و شرکت سازنده محصول و حتی ابعاد آن اشاره کرد. تمامی این عوامل در کنار هم می توانند تعیین کننده قیمت نهایی تجهیزات برودتی باشند.

به همین منظور و برای داشتن یک خرید مطمئن بهتر است که تجهیزات مورد نظر خود را پس از انتخاب از شرکت ها و فروشگاه های معتبر که با سابقه طولانی و درخشان در این زمینه فعالیت می کنند ، تهیه کنید. به طور حتم تجهیزاتی که با چنین مشخصاتی خریداری شوند ، دارای کیفیت و استاندارد بالایی خواهند بود و دوام بالایی در سیستم خواهند داشت.

نتیجه گیری

بدون شک همه شما می دانید که امروزه سیستم های سرمایشی یا برودتی تا چه میزان در زندگی دارای اهمیت هستند و استفاده های مختلفی دارند. یکی از اجزای مختلفی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد سیستم های برودتی هستند. از طرف دیگر هیچ کدام از سیستم های برودتی نمی توانند بدون داشتن تجهیزات و قطعات با کیفیت و کامل کار خود را به درستی انجام دهند ؛ زیرا هر کدام از این تجهیزات کاربردهای متنوع و مخصوصی در سیستم دارند و وظیفه هدایت بخشی از سیستم را بر عهده دارند. در این مقاله سپاهان سرما سعی شد تعدادی از مهم ترین تجهیزات برودتی را همراه با استفاده های آن ها به شما معرفی کنیم تا بتوانید با استفاده از این اطلاعات و آشنایی با تجهیزات برودتی ، قطعات مناسبی را در سیستم های برودتی صنعتی یا خانگی به کار ببرید تا بتوانید کارایی سیستم را بهبود ببخشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *