ترموستات یخچال از عناصر اصلی در فرآیند خنک سازی و تنظیم دما میباشد که بدون آن کارکرد عادی یخچال غیرممکن است.
ترموستات یخچال چیست؟
ترموستات یخچال جزء الکتریکی است. وظیفه آن جداسازی و اتصال برق به کمپرسور (موتور یخچال) با توجه به تغییر دمای فضای خنککننده یخچال است. ترموستات به سادگی یک کلید الکتریکی است که به صورت سری (با سیم) به موتور یخچال فریزر متصل میشود و سپس این کلید میتواند قطع یا وصل شدن کمپرسور را کنترل کند. اصل کار ترموستات تنظیم دما است. در واقع ترموستات دستگاهی است که دمای یخچال را کنترل میکند و سیگنالهایی به کمپرسور میدهد و بسته به درجه خنک شدن کابین باعث روشن و خاموش شدن آن میشود. عملکرد ترموستات ساده است. انتهای لوله مویرگی به اواپراتور متصل است. از آنجایی که با یک مبرد، به عنوان مثال، فریون پر شده است، با افزایش دمای داخل محفظه تبرید، فشار در آن افزایش مییابد که باعث بسته شدن کنتاکتهای رله مربوطه و روشن شدن موتور یخچال میشود. بعد از گذشت زمان مشخص دمای محفظه یخچال شروع به پایین آمدن میکند که سبب میشود، فشار درون لوله کاهش پیدا کند. با این کار کنتاکتها باز میشوند و کمپرسور یخچال (موتور) خاموش میشود.
محل قرارگیری ترموستات یخچال
محل نصب ترموستات میتواند در انواع یخچالها متفاوت باشد، اما این قطعه را میتوانید در یخچالهای قدیمی در اکثر مواقع نزدیک به کمپرسور و در پشت یخچال پیدا کنید و در یخچالهای جدید در داخل محفظه یخچال یا در درون دیوارهها پیدا کنید.
قطعه ترموستات معمولاً توسط یک سیم به بدنه یخچال متصل است که برای تعمیر باید آن را جدا کنید. بهتر است در صورت نداشتن مهارت و تخصص، کار را به یک تکنسین حرفهای محول کنید تا از بروز حادثه جلوگیری کنید.
درجه ترموستات یخچال
همه یخچالها این ویژگی را دارند که میتوانند دمای خود را به دلخواه خود کنترل کنند. این کار باعث جلوگیری از فساد مواد غذایی درون یخچال میشود. بعلاوه انتخاب درجه مناسب به کاهش مصرف برق کمک میکند.
دستگاهی که وظیفه تنظیم دمای یخچال را بر عهده دارد ترموستات نام دارد. کارشناسان توصیه میکنند یخچال را در دمای ۵ درجه سانتی گراد (۴۱ درجه فارنهایت) یا کمتر نگه دارید. این دما از رشد بسیاری از انواع باکتریها جلوگیری میکند. برای تنظیم درجه ترموستات یخچال با توجه به اینکه توصیه میشود سالی دو بار، یک بار قبل از زمستان و بار دیگر قبل از تابستان انجام شود، روش زیر را دنبال کنید.
بسیاری از یخچالهای مدرن مجهز به کنترلهای الکترونیکی دما هستند. برای این منظور یک تابلو کنترل بر روی درب یخچال قرار داده شده است. با فشار دادن دکمهها میتوانید حالت دمای دلخواه را تنظیم کنید. در چنین دستگاههایی به جای ترموستات از ترمیستور استفاده میشود. در یخچال فریزر سنسورها روی اواپراتورها قرار میگیرند. قرائت سنسورها بر روی یک برد الکترونیکی نمایش داده میشود، جایی که پس از پردازش اطلاعات برای روشن و خاموش کردن کمپرسور استفاده میشود.
اگر دما تغییر نکرد، با یک برقکار تماس بگیرید تا سنسور دمای داخل یخچال را بررسی کند. حتی ممکن است مشکل در خود سوئیچ باشد یا قسمت خنککننده خراب باشد.
تعمیر ترموستات یخچال
هنگامی که نقصی در سیستم خنککننده رخ میدهد، باید اطمینان حاصل شود که خرابی از ترموستات یخچال است یا خیر. اگر یخچال اصلاً کار نمیکند یا مواد غذایی ذخیره شده در آن را منجمد نمیکند، این نشان دهنده خرابی ترموستات، کلید، کندانسور یا حتی کمپرسور است.
ترموستات یخچال یکی از عناصر اصلی است که بدون آن کارکرد عادی یخچال غیرممکن است. در صورت بروز مشکل باید به یک فرد متخصص و ماهر در این زمینه تماس بگیرید تا برای تعمیر ترموستات اقدام کند. تعمیر ترموستات یخچال زیاد هزینه بر نیست و اگر مشکل از ترموستات باشد سریع توسط یک تکنسین ماهر شناسایی شده و برطرف میشود.
انواع ترموستات یخچال
انواع ترموستاتهای مورد استفاده در یخچالهای خانگی متفاوت و زیاد است. امروزه سازندگان یخچال سعی میکنند ترموستاتی را در درون یخچال قرار دهند که کارایی بهتری داشته باشد و برای طراحی یخچال مناسب باشد.
بنابراین ما انواع مختلفی از ترموستاتها را در بازار شاهد هستیم. از ترموستاتهای دو قطبی گرفته تا ترموستات فشار بخار و ترموستات جامد الکتریکی. البته بین ترموستاتها تفاوت وجود دارد، گاهی این تفاوت در شکل است و گاهی در عملکرد.
ترموستات یخچال در مدلهای امروزی به ۵ دسته تقسیم میشود که برفک زدایی یکی وظایف آنها است. در زیر به بررسی هر کدام از ترموستاتها میپردازیم:
به طور کلی پنج نوع ترموستات وجود دارد که به شرح زیر است:
۱. ترموستاتهای ولتاژ خطی
۲. ترموستاتهای ولتاژ پایین
۳. ترموستاتهای قابل برنامهریزی
۴. ترموستات مکانیکی
۵. ترموستات الکترونیکی، برقی
ترموستاتهای مکانیکی و الکترونیکی رایجترین و پرکاربردترین ترموستاتها هستند.
همانطور که قبلاً ذکر کردیم؛ ترموستاتها عمدتاً از نظر کاربرد به دو نوع تقسیم میشوند. نوع اول ترموستات مکانیکی نامیده میشود و نوع دیگر ترموستات الکترونیکی یا دیجیتال نام دارد و هر یک از این ترموستاتها دارای ویژگیهایی هستند که آن را از دیگری متمایز میکنند.
خرابی ترموستات یخچال
ترموستات باعث دو نوع خرابی میشود که میتواند یخچال را تحت تأثیر قرار دهد و آنها عبارتند از:
۱. یخچال به طور کامل کار نمیکند.
۲. یخچال به طور مداوم کار میکند.
علائم خرابی ترموستات یخچال
ترموستات یخچال اگر همیشه در حالت قطع باشد آسیب میبیند، یعنی جریان الکتریسیته را به کمپرسور نمیرساند، یا ترموستات در حالت اتصال دائمی است، یا اینکه کالیبراسیون ترموستات در حالت تنظیم نشده قرار دارد.
بنابراین وقتی یکی از علائم زیر روی یخچال ظاهر میشود، خرابی ترموستات یکی از دلایل احتمالی آن است:
- کمپرسور یخچال بدون اینکه توقف کند کار میکند.
- دمای محفظه داخلی یخچال صفر و گاهی کمتر از صفر میشود.
- مقدار زیادی یخ روی دیوارها ظاهر میشود.
- داخل یخچال بسیار گرم است.
- یخچال بعد از خاموش شدن روشن نمیشود.
البته، این علائم میتواند نه تنها با خرابی ترموستات یخچال، بلکه با نقص عملکرد عناصر دیگر همراه باشد.
جمع بندی
در این مطلب از سپاهان سرما به شما کمک کردیم تا به پاسخ دقیق سوال ترموستات یخچال چیست برسید و هر آنچه که باید در مورد نحوه عملکرد ترموستات یخچال بدانید را معرفی کردیم.
اینها معروفترین علائم خرابی ترموستات یخچال هستند و البته علائم دیگری هم وجود دارند. اما به طور کلی وقتی متوجه مشکلی در درجه خنک شدن یا مدت زمان کار کمپرسور میشویم، آسیب به ترموستات یکی از دلایل شایع است. باید علل احتمالی بررسی و برای تعمیر آن اقدام شود.