کولر گازی ایستاده، نوعی از اسپلیت های ایستاده قدرتمند است که توان سرمایش و البته گرمایش بالایی را از خود ارائه می‌کند. در نتیجه تنها برای سردسازی (برودت) محیطهای مختلف بکار نمیروند. نکته‌ی قابل اهمیت اینجاست که انواع کولرهای گازی ایستاده، به فرآیند پالایش هوا و زدایش یون‌ها نیز کمک میکنند. یعنی همزمان میتوانید به هوایی خنک یا گرم و البته تصفیه‌شده دسترسی داشته باشید.

ضمن اینکه کولرهای ایستاده به از بین بردن رطوبت فضاهای داخلی نیز کمک میکنند. به‌همین دلیل است که طیف زیادی از این تجهیزات برای استفاده در مناطق شرجی، تولید می‌شوند. دلیل ایستاده بودن این مدلها، تعبیه‌ی یک کمپرسور قوی در آنهاست که در ادامه بدان اشاره خواهیم داشت.

کولر گازی ایستاده چیست؟

غالباَ کولرها و اسپلیت‌ها بصورت افقی تولید و بر روی دیوارها نصب می‌شوند. اما شرایط برای کولر گازی ایستاده متفاوت بوده و این تجهیزات با فرم ایستاده‌ی خود، بر روی زمین نصب میشوند. بنابراین یونیت داخلی آنها در قالب بدنه‌ی دستگاه، در فضای درونی بنا بصورت ایستاده باقی میماند و UNIT خارجی نیز در تراس‌ها/بالکن‌ها استقرار می‌یابد.

تأمین برودت/و حرارت کافی و پرقدرت، موجب‌شده تا کارفرمایان متعددی به استفاده از کولر گازی ایستاده روی بیاورند. دلیل ایستاده بودن این نوع اسپلیت ها، تعبیه‌ی کمپرسوری بزرگ و پرتوان در آنهاست. بنابراین بدلیل سنگین شدن بیش از حد یونیت داخلی، نصب آنها بر روی دیوار ممکن نمی‌باشد. (بطورکلی نصب اسپلیت‌های ایستاده بر روی دیوار، امری پرخطر محسوب میشود!!)

این تجهیزات بسته به نحوه ساخت خود، میتوانند دارای سرویس پاکسازی اتومات، تایمرهای خاموش و روشن، سنسورهای دماسنج، درایر مربوط به گرفتن رطوبت، سیستم تهویه و چرخش هوا و… باشند.

مزایای اسپیلت‌های ایستاده

وجود ویژگی های متنوع در انواع کولر گازی ایستاده، این تجهیزات را به گزینه‌ای محبوب برای خرید تبدیل نموده است. ازهمین رو به بررسی مهمترین مزایای اسپلیت های گازی ایستاده خواهیم پرداخت:

  1. سلایق متفاوت برای دکور:

بسیاری از خانواده‌ها و همچنین دکوراتورهای فضاهای اداری و تجاری، علاقه‌ای به نصب کولرهای دیواری نداشته و معتقدند این تجهیزات موجب اشغال فضای دیوارها و مخدوش شدن دید بصری میشوند. فلذا در چنین کاربری‌هایی، استفاده از کولر گازی ایستاده انتخابی ایده آل خواهد بود.

  1. گرمایش و سرمایش فضاهای بزرگ:

باتوجه به توان پرتاب باد بالا و ایجاد برودت و حرارت قدرتمند، اسپلیت های گازی ایستاده برای تهویه هوای فضاهای بزرگ بکار گرفته میشوند. درنتیجه:

  • از سرسراهای بزرگ منازل، آسایشگاه‌ها و تالارها گرفته؛
  • تا فضاهای وسیع کافه‌ها، رستوران ها و سالن‌های تولید،

همه و همه را میتوان با انواع کولر گازی ایستاده، هوادهی و سرمایش/ گرمایش نمود.

  1. قابلیت تصفیه هوا:

علاوه بر تولید و پرتاب حرارت/برودت، انواع کولرهای ایستاده گازی نقش فعالی در تصفیه هوا و رطوبت‌زدایی دارند.

  1. مناسب برای فضاهایی با محدودیت عرضی
  2. بدنه قدرتمند و بادوام
  3. مجهز به کمپرسور با حجم کارکرد بسیار بالا
  4. ساخت در ظرفیتهای متنوع:

مدلهای رایج اسپلیت گازی ایستاده، از ظرفیت 36000 تا 96000 BTU تولید میشوند.

  1. سرویس و تعویض فیلتر:

فیلترهای دستگاه پس از مدتی، دچار جرم، رسوب و چسبیدگی ذرات معلق میشوند. فلذا قابلیت سرویس آنها به سادگی فراهم است. ضمناَ در صورت پایان عمر مفید، فیلترها را به‌راحتی میتوان تعویض نمود.

  1. دارای ریموت‌کنترل
  2. تجهیز برخی سیستم های ایستاده به سرویس شستشوی اتومات داخلی.
  3. پرتاب باد چندجهته:

پرتاب باد توسط کولر گازی ایستاده، به شکلی عالی و بصورت 4 جهته انجام می‌شود.

تفاوت اسپلیت گازی ایستاده و معمولی

به‌جهت مقایسه‌ی اسپلیت های افقی و عمودی (ایستاده)، توجه به پارامترهای زیر الزامیست:

  • ساختار یونیت ها:

هردو مدل دارای یونیت‌های داخلی و خارجی می‌باشند. اگرچه که ابعاد یونیت ها در اسپلیت های گازی ایستاده بزرگتر است.

  • ظرفیت:

معمولاَ اسپلیتهای معمولی در ظرفیتهای کوچکتر 12000، 18000، 21000، 27000 و… نیز تولید میگردند. این درحالیست که انواع کولر گازی ایستاده معمولاَ از ظرفیت های 36000 BTU به بالا بکار گرفته میشوند.

  • مکانیزم:

قابلیت گرمایش و سرمایش و مکانیزم کارکردی «کولرهای ایستاده گازی» و «اسپلیتهای معمولی» یکسان است. اما مشخصاَ به‌لطف بکارگیری کمپرسورهای بزرگتر در مدلهای ایستاده گازی، آنها دارای توان هوادهی بالاتری هستند.

  • وزن و نوع کمپرسور:

باتوجه به تعبیه‌ی کمپرسورهایی با توان و حجم بیشتر در اسپلیت ایستاده، این سیستم‌ها دارای وزن بیشتری می‌باشند.

  • نحوه نصب:

نصب کولرهای برودتی معمولی و اسپیلت‌های خانگی بر روی دیوارها و پنجره‌ها صورت میپذیرد. درحالیکه کولر های گازی ایستاده بر روی زمین نصب می‌گردند. هنگام راه اندازی مدلهای ایستاده، منبع برق موردنیاز آنها را باید مورد بررسی قرار داد. زیرا ظرفیتهای بالای این تجهیزات بایستی به برق 3فاز متصل گردند.

کولرگازی

ظرفیت کولر گازی ایستاده

رایج ترین ظرفیت هوادهی کولر گازی ایستاده بر اساس واحد بی‌تی‌یو، اعدادی نظیر:

  • 36000 BTU
  • 42000 بی تی یو
  • 48000 BTU
  • 60000 BTU
  • و 96000 BTU

میباشد. بخاطر داشته باشید که:

غالباَ تنها ظرفیت 36000 BTU کولر گازی ایستاده، دارای منبع تغذیه برق تک فاز می‌باشد. بدین معنی که از ظرفیت 36000 BTU به بالا، دستگاه باید به منبع تغذیه برق 3 فاز متصل شود. البته در برخی برندهای اسپلیت گازی ایستاده، شاهد اتصال ظرفیتهای 42000 بی‌تی‌یو نیز به منبع برق تکفاز هستیم.

انواع اسپیلت ایستاده گازی دارای سیستم تولید حرارت و برودن توأمان می‌باشند. اگرچه سیستم INVERTER برای این برند تعریف نشده است. اما با توان پرتاب باد 15 متری، نظرهای بسیاری را به خود جلب نموده است. گرمایش پرقدرت این تجهیزات پس از 60 ثانیه و سرمایش کولرهای ایستاده گرین در مدت تنها 30 ثانیه فعال میشود. تجهیزات مذکور برای آب و هواهای شرجی مناسب هستند. همچنین بلازم بذکر است که غالباَ مقادیر سرمایش/گرمایش در ظرفیتهای مختلف، متفاوت خواهد بود.

 

اجزای کولر گازی ایستاده

کولرهای ایستاده دارای مکانیزم عملکردی خاصی بوده و مشخصاَ کارکرد متفاوت آنها، بر مبنای بکارگیری قطعات متعددی بدست می‌آید. اصلی‌ترین قطعات و اجزای تشکیل دهنده کولر گازی ایستاده عبارتند از:

  1. بدنه دستگاه
  2. کمپرسور کولر گازی ایستاده. (یکی از مهمترین اجزای این تجهیزات به شمار می‌روند. در اسپلیت های گازی ایستاده، کمپرسورهای با ابعاد و توان بالا قرار داده میشوند)
  3. کندانسور
  4. اجزای کنترل کننده
  5. فیلتر یون‌زدا
  6. فیلتر رطوبت گیرنده
  7. صفحه نمایشگر دیجیتال؛ و ریموت کنترل
  8. یونیت خارجی با کلیه‌ی اجزا و قطعات
  9. لوله کشی جانبی
  10. لوله‌ی اتصال دهنده‌ی یونیت‌ها. (لوله‌ای از جنس مس، وظیفه‌ی اتصال یونیت‌های داخلی و خارجی را بر عهده خواهد داشت)
  11. سنسورهای تنظیم جهت باد.

انواع کمپرسور کولر گازی ایستاده

قطعه‌ی کمپرسور در بسیاری از تجهیزات صنعتی نظیر: یخساز صنعتی ، کولرها، سیستم‌های برودتی تهویه مطبوع و… بکار گرفته می‌شود. بسته به عواملی نظیر:

  • مکانیزم خاص دستگاه؛ و
  • نوع آب و هوای محیط مورد استفاده (غالباَ بر مبنای شرجی یا گرمسیری)

مدل و توان کمپرسور تعیین می‌شود. درادامه به انواع کمپرسورهای روتاری، پیستونی و اسکرال اسپلیت های ایستاده اشاره خواهیم نمود. همچنین برندهای مختلف تولیدکننده کولر گازی ایستاده به استفاده از انواع گاز مبرد:

  • R22؛ و
  • R410

در سالیان اخیر روی آورده‌اند که این گازهای مبرد، دوستدار محیط زیست می‌باشند.

کمپرسور روتاری یا (غلتکی و دوار)

اگرچه ظرفیت هوادهی کمپرسورهای روتاری کولر گازی ایستاده، کمتر از دیگر همتایان است. اما بکارگیری حالت غلتک‌وار و چرخش مناسب با استفاده از تیغه‌های تعبیه‌شده، کمپرسور روتاری را به انتخابی رایج برای اسپلیت های ایستاده تبدیل نموده است. فضاهای دارای:

  • حجم هوای زیاد؛ و
  • فشار قابل توجه محیطی،

مناسب برای استفاده از کمپرسورهای روتاری محسوب میشوند. مناطق شرجی و اقلیم های غربی دارای بادهای مزاحم، بایستی از اسپلیت های گازی ایستاده و مجهز به مدلهای روتاری استفاده کنند.

کمپرسور پیستونی اسپلیت گازی ایستاده

درهمین ابتدا قابل ذکر است که کمپرسورهای پیستونی دارای آلودگی صوتی بالا و ایجاد گرمایش جانبی زیادی هستند. ولی به سبب قدرت بالا و عدم نیاز به تعمیرات پرهزینه، از کمپرسور پیستونی در انواع کولر گازی ایستاده با ظرفیت بالا استفاده میشود.

حالت رفت و برگشتی این تجهیزات، به خوبی گاز مبرد را فشرده نموده و مبرد را به سیستمهای گرمایش و سرمایش کولرهای گازی ایستاده (با فشار) هدایت میکند. سرویس این قطعات نیز بسیار آسان خواهد بود.

کولرهای گازی ایستاده با کمپرسور اسکرال

لقب کم‌مصرف ترین و پر بازده‌ترین کمپرسورها، بی شک متعلق به مدلهای اسکرال (اسکرول) می‌باشد. این قطعات با چرخانندگی 360 درجه و بکارگیری دو بخش ثابت و متحرک در خود، به خوبی گاز مبرد را فشرده‌سازی نموده و در اختیار سیستم های گرمایش و سرمایش کولر گازی ایستاده می‌گذارد. انواع اقلیمهای گرمسیر و شرجی کشور، پذیرای کمپرسور اسکرال خواهند بود.

قابل توجه است که هرگز نشتی گاز در کمپرسورهای اسکرول قرارگرفته در انواع کولر گازی ایستاده صورت نمی‌پذیرد. البته بکارگیری این قطعات، هزینه نهایی دستگاه اسپلیت ایستاده را افزایش می‌دهد. اما در سوی دیگر، ماندگاری بیشتر این کمپرسورها در بلندمدت، صرفه‌ی اقتصادی آنها را توجیه می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *